σκλήρος

σκλήρος
I
Ορεινός οικισμός (89 κάτ., υψόμ. 900 μ.), στην επαρχία Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Είναι έδρα της ομώνυμης κοινότητας (23 τ. χλμ., 89 κάτ.).
II
Επώνυμο βυζαντινής οικογένειας.
1. Νικήτας. Πατρίκιος στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’. Το 889 στάλθηκε από το βυζαντινό αυτοκράτορα στους Ούγγρους για να τους πείσει να επιτεθούν εναντίον των Βουλγάρων, οι οποίοι, εκείνη την εποχή, έκαναν φοβερές επιδρομές εναντίον των επαρχιών του Βυζαντίου. Οι Ούγγροι δελεάστηκαν από τα πλούσια δώρα που τους πρόσφερε ο Νικήτας Σ. και εισβάλανε στη Βουλγαρία. Ο Βούλγαρος ηγεμόνας Συμεών αναγκάστηκε έτσι, για να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις, να ζητήσει ειρήνη.
2. Βάρδας. Βυζαντινός μάγιστρος και στρατηγός. Ήταν αδελφός της πρώτης συζύγου του αυτοκράτορα Τσιμισκή, στη διάρκεια της βασιλείας του οποίου, διακρίθηκε για τις μεγάλες στρατηγικές του ικανότητες. Στο Βάρδα Σ. ο Τσιμισκής ανάθεσε τη φύλαξη των συνόρων της Αυτοκρατορίας και την απόκρουση των Ρώσων επιδρομέων. Στα καθήκοντα του αυτά ανταποκρίθηκε με εξαιρετική επιτυχία και στην αποφασιστική μάχη κοντά στην Αρκαδιούπολη προκάλεσε στους Ρώσους τρομακτικές καταστροφές. Εξαιτίας όμως της έλλειψης εφεδρειών, οι στρατιωτικές επιτυχίες του Βάρδα έμειναν αναξιοποίητες. Αργότερα ανάλαβε να καταστείλει το κίνημα του στασιαστή Βάρδα Φωκά και για το σκοπό αυτό πήγε στη Μ. Ασία. Στον αγώνα του εναντίον των στασιαστών έδειξε τις εξαιρετικές στρατιωτικές και πολιτικές του ικανότητες. Αντί να συγκρουστεί μαζί τους, κατόρθωσε να διχάσει τους αντιπάλους του, γεγονός που προκάλεσε πολλές λιποταξίες, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην εξουδετέρωση τους. Όταν γύρισε στη Θράκη, πήρε μέρος στην εκστρατεία του Τσιμισκή εναντίον των Ρώσων του Σβιατοσλάβου, που βρίσκονταν στη Βουλγαρία, και διακρίθηκε στην πολύνεκρη μάχη της Πρεσλάβας και στην πολιορκία του Δορύστολου, στο οποίο είχε καταφύγει ο Ρώσος ηγεμόνας με το στρατό του. Μετά το τέλος των επιχειρήσεων εναντίον των Ρώσων, διορίστηκε αρχιστράτηγος των Βυζαντινών στρατευμάτων στη Μ. Ασία. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Βασίλειου B’, περιορίστηκε στα καθήκοντα του διοικητή του θέματος της Μεσοποταμίας. Λίγο αργότερα στασίασε και, επικεφαλής ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, βάδισε εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Αφού νίκησε το στρατηγό Πέτρο, εγκαταστάθηκε στη Νίκαια. Μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, ο αυτοκράτορας ανακάλεσε από τη Χίο το στρατηγό Βάρδα Φωκά, τον διόρισε αρχιστράτηγο της Ανατολής και του ανάθεσε την αντιμετώπιση του Βάρδα Σ. Παρά τις πρώτες στρατιωτικές αποτυχίες του, ο Φωκάς, νίκησε τον αντίπαλο του, που αναγκάστηκε να ζητήσει καταφύγιο στο χαλίφη της Βαγδάτης. Ο τελευταίος φυλάκισε το Βάρδα Σ., ο οποίος κατάφερε αργότερα να απελευθερωθεί μαζί με άλλους αιχμάλωτους, να νικήσει στη συνέχεια τους Πέρσες και να περάσει σε βυζαντινό έδαφος (988), όπου συμμάχησε με τον άλλοτε αντίπαλο του Βάρδα Φωκά, που και αυτός τότε είχε στασιάσει. Οι δύο στασιαστές στρατηγοί, που φιλοδοξούσαν να μοιράσουν τα εδάφη της Αυτοκρατορίας, γρήγορα ήρθαν σε ρήξη. Ο Φωκάς φυλάκισε το Σ. στο φρούριο του Τυρο-ποιού, από το οποίο απελευθερώθηκε μετά το θάνατο του πρώτου στη μάχη της Αβύδου. Τελικά ο Βάρδας Σ. πείστηκε από το γιο του Ρωμανό να μη συνεχίσει τις εχθρικές ενέργειες εναντίον του αυτοκράτορα και να αποδεχτεί το τίτλο του κουροπαλάτη. Κατά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη, προσβλήθηκε από κάποια αρρώστια των ματιών και τυφλώθηκε. Από πολλούς ιστορικούς, ο στρατηγός αυτός θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και ικανότερους του 10ου αι.
3. Κωνσταντίνος. Ήταν αδελφός του προηγούμενου και πήρε και αυτός μέρος στην εκστρατεία εναντίον των Ρώσων. Λέγεται μάλιστα ότι στη μάχη, που έγινε κοντά στην Aνδριανούπολη, έσωσε τον αδελφό του, που κινδύνευε να σκοτωθεί από κάποιο Ρώσο ιππέα. Ο Κωνσταντίνος σκότωσε πρώτα το άλογο και μετά αποκεφάλισε τον αναβάτη του. Το επεισόδιο αυτό, καθώς κα^ άλλα ανάλογα, εμπνεύσανε τρόμο στην αντίπαλη παράταξη, που τράπηκε σε φυγή. Αργότερα διακρίθηκε και στην εκστρατεία του Τσιμισκή εναντίον των Ρώσων της Βουλγαρίας.
4. Βασίλειος. Μάγιστρος. Ήταν αδελφός του προηγούμενου και, σύμφωνα με διάφορες ιστορικές μαρτυρίες, εντελώς αναίτια πιάστηκε από τον έκφυλο και ανίκανο Κωνσταντίνο H’ και τυφλώθηκε. Όπως αναφέρει ο Κεδρηνός, ο Βασίλειος ήταν αλλοπρόσαλλος και άστατος χαρακτήρας και παρόλο που ήταν έμπιστος του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ’ του Αργυρού, κάποτε πήρε μέρος σε συνωμοσία εναντίον του. Για την ενέργεια του αυτή εξορίστηκε, μαζί με τη σύζυγό του.
5. Ρωμανός. Γιος του Βάρδα Σ., πήρε μέρος στην ανταρσία του πατέρα του εναντίον του Βασίλειου B’, προς τον οποίο στάλθηκε ως λιποτάκτης δήθεν, με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες και να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις του. Ο αυτοκράτορας δέχτηκε με ικανοποίηση το Ρωμανό, για τον οποίο όμως δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.
6. Ρωμανός. Μάγιστρος και πρωτοστράτορας στα χρόνια του Κωνσταντίνου θ’ του Μονομάχου. Καταγόταν από τη Μ. Ασία, όπου είχε μεγάλη κτηματική περιουσία. Όταν ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας ο Μονομάχος, ο Ρωμανός έγινε, χάρη στην αδελφή του, τη γνωστή Σκλήραινα, που ήταν παλακίδα του αυτοκράτορα, μάγιστρος, και προσλήφθηκε στην Αυλή ως πρωτοστράτορας. Αργότερα εκμεταλλεύτηκε την εύνοια του αυτοκράτορα και κατόρθωσε να αρπάξει πολλά από τα κτήματα που είχε στη Μ. Ασία ο στρατηγός Γεώργιος Μανιάκης, ο οποίος τότε υπηρετούσε στην Ιταλία. Ταυτόχρονα συκοφαντούσε το στρατηγό στον Κωνσταντίνο Θ’, ως επίδοξο σφετεριστή του θρόνου του. Τελικά, εκδηλώθηκε η ανταρσία του γενναίου εκείνου στρατηγού, η οποία όμως φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα όχι των φιλοδοξιών, που του καταμαρτυρούσε ο Ρωμανός, αλλά της δυσαρέσκειας του για τα όσα συνέβαιναν σε βάρος του.
* * *
Α
(κατά τον Ησύχ.) «νόσημά τι ἀραχνίδων ἐν τοῑς σμήνεσι, πρὸς τὸ σήπεσθαι τὰ κηρία».
[ΕΤΥΜΟΛ. Πιθ. < σκληρός].

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • σκληρός — hard masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • σκληρός — I Ορεινός οικισμός (89 κάτ., υψόμ. 900 μ.), στην επαρχία Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Είναι έδρα της ομώνυμης κοινότητας (23 τ. χλμ., 89 κάτ.). II Επώνυμο βυζαντινής οικογένειας. 1. Νικήτας. Πατρίκιος στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’. Το… …   Dictionary of Greek

  • σκληρός — ή, ό επίρρ. ά 1. αυτός που έχει συμπαγή σύσταση και δεν κάμπτεται ή δεν πιέζεται: Ο χάλυβας ανήκει στα σκληρά μέταλλα. 2. μτφ., άσπλαχνος, πολύ αυστηρός: Μου φέρθηκε πολύ σκληρά. – Ο λοχαγός του είναι πολύ σκληρός. 3. άκαμπτος, άτεγκτος: Είναι… …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • Σκληρός, Αθανάσιος — Λόγιος και γιατρός του 17ου αι. Καταγόταν από το Χάνδακα (Ηράκλειο) της Κρήτης και επονομαζόταν Πικρός και Πικρίδης. Σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία στη Βενετία και στην Πάντοβα. Έζησε στην Κρήτη, στην πρώτη περίοδο του μεγάλου Τουρκοβενετικού… …   Dictionary of Greek

  • Σκληρός, Γεώργιος — Ψευδώνυμο του γιατρού και κοινωνιολόγου Γ. Κωνσταντινίδη (Τραπεζούντα 1875 Αίγυπτος 1919). Ο Σ. σπούδασε ιατρική και βιολογία στην Ιένα της Γερμανίας, απ’ όπου πήγε στη Ρωσία. Εκεί, όπως φημολογείται, παρακολούθησε μαθήματα φιλολογίας. Από τη… …   Dictionary of Greek

  • Πέτρος ο Σκληρός — (1334 – 1369). Βασιλιάς της Καστίλης. Γιος του Αλφόνσου IA΄ και της Μαρίας της Πορτογαλίας, έγινε βασιλιάς σε ηλικία 16 χρόνων και, τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη Λευκή των Βουρβόνων, την οποία όμως εγκατάλειψε τρεις μέρες αργότερα για χάρη… …   Dictionary of Greek

  • σκληρά — σκληρός hard neut nom/voc/acc pl σκληρά̱ , σκληρός hard fem nom/voc/acc dual σκληρά̱ , σκληρός hard fem nom/voc sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • σκληρότερον — σκληρός hard adverbial comp σκληρός hard masc acc comp sg σκληρός hard neut nom/voc/acc comp sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • σκληροτάτων — σκληρός hard fem gen superl pl σκληρός hard masc/neut gen superl pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • σκληροτέραις — σκληρός hard fem dat comp pl σκληροτέρᾱͅς , σκληρός hard fem dat comp pl (attic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”